Vem tjänar mest i NHL 2024? Toppspelarna som drar in miljoner

När det kommer till vem som tjänar mest i NHL finns det några givna namn i toppen. Superstjärnor som Connor McDavid, Auston Matthews och Nathan MacKinnon ligger alla i den absoluta lönetoppen. Men hur ser listan ut egentligen och vad skiljer de bäst betalda spelarna från resten?

Nathan MacKinnon ny etta

Förra säsongen var det Edmonton Oilers stjärna Connor McDavid som toppade listan över de bäst betalda spelarna i NHL. Men inför säsongen 2024/25 är det en ny spelare som tagit över förstaplatsen.

Colorado Avalanche stjärnforward Nathan MacKinnon skrev förra sommaren på ett nytt åttaårskontrakt värt hisnande 100,8 miljoner dollar. Det ger honom en årslön på 12,6 miljoner dollar, vilket är nytt rekord i NHL. MacKinnon har länge ansetts vara en av ligans absolut bästa spelare och nu får han betalt därefter.

McDavid och Panarin närmast bakom

Men Connor McDavid är inte långt bakom MacKinnon. Edmontons superstjärna har en årslön på 12,5 miljoner dollar, vilket placerar honom på en andraplats över ligans bäst betalda spelare.

På tredje plats hittar vi New York Rangers ryske stjärnforward Artemi Panarin. Hans årslön ligger på 11,6 miljoner dollar. Panarin har gjort succé sedan han kom in i ligan 2015 och fortsätter att vara en av de mest spektakulära spelarna.

Svenskarna högt upp på listan

Bland de 25 bäst betalda spelarna i NHL finns även flera svenskar. Högst upp är backen Erik Karlsson som ligger på femte plats med en årslön på 11,5 miljoner dollar. Han följs av Torontos stjärnback Rasmus Dahlin på 12:e plats med 11 miljoner dollar per år.

Andra svenska spelare som finns med på topp 25-listan är Elias Pettersson, Mika Zibanejad, William Nylander och Victor Hedman. Det visar att de svenska spelarna fortsätter att tillhöra de absolut bästa i världen och bidrar till det stora antalet svenskar i NHL.

Unga stjärnor klättrar i löneliga

En trend de senaste åren är att allt fler unga stjärnor skriver på stora och långa kontrakt tidigt i karriären. Spelare som Auston Matthews, Mikko Rantanen och Kirill Kaprizov har alla en årslön på över 10 miljoner dollar trots att de är under 25 år gamla. Många av dessa unga talanger har kommit in i ligan via NHL-draften, där klubbarna satsar på att säkra de mest lovande spelarna för framtiden.

Detta är en stor skillnad mot hur det såg ut för bara 10-15 år sedan. Då var det ovanligt att unga spelare fick de riktigt stora kontrakten. Nu satsar klubbarna på att låsa upp sina unga stjärnor långsiktigt.

Stor skillnad mot andra sporter

Trots de höga lönerna för toppspelarna i NHL är det fortfarande en bit upp till de bäst betalda atleterna i andra sporter. I NBA är snittlönen betydligt högre och de bästa spelarna som LeBron James och Stephen Curry tjänar runt 50 miljoner dollar per år.

I fotbollsvärlden är lönerna ännu högre. Lionel Messi och Cristiano Ronaldo har årslöner på över 100 miljoner dollar om man räknar med sponsorintäkter och andra bonusar. Så även om hockeyspelarna tjänar bra är det en bit kvar till de allra största sportstjärnorna.

I slutändan tjänar alla ganska(väldigt) mycket

Listan över NHL:s bäst betalda spelare 2024 toppas av Nathan MacKinnon, tätt följd av Connor McDavid och Artemi Panarin. I topp 25 hittar vi även flera svenska stjärnor som Erik Karlsson, Rasmus Dahlin och Elias Pettersson.

En tydlig trend är att klubbarna satsar allt mer på att skriva stora kontrakt med sina unga stjärnor. Spelare som Auston Matthews och Kirill Kaprizov ligger redan i den absoluta lönetoppen trots sin relativt låga ålder.

Samtidigt är lönerna i NHL fortfarande en bra bit under de nivåer vi ser i NBA och fotbollsvärlden. Men det råder ingen tvekan om att de bästa hockeyspelarna i världen tjänar mycket goda pengar på sin idrott. Du kan också läsa på lite om vad de högst betalda domarna i NHL tjänar per match om du nyfiken!