Vad tjänar en SHL-domare? Lön, utbildning och krav

Har du någonsin undrat vad en SHL-domare tjänar? Enligt statistik från 2024 ligger medellönen för en hockeydomare på 33 300 kr i månaden. Men lönen varierar beroende på erfarenhet.

En domare som dömt i SHL i sex år drar in 6 650 kr per match. Med 55 omgångar mellan september och mars innebär det en inkomst på över 360 000 kr bara från matcherna, utöver eventuellt annat jobb vid sidan om. Inte illa pinkat för en “hobby”.

Löneskillnader mellan kön och ålder

Kvinnliga domare i åldern 45-54 år har högst snittlön på 40 300 kr. För män i samma ålder ligger snittlönen på 40 800 kr. Lägst lön har kvinnliga domare i åldern 18-24 år med 25 700 kr i månaden.

Jämfört med genomsnittet för alla yrken tjänar hockeydomare generellt något mindre, förutom i de yngre åldrarna 18-24 år där de ligger i nivå.

Utbildning och vägen till SHL

Att bli SHL-domare är ingen quick fix. På vägen dit går man igenom flera divisioner som HockeyAllsvenskan, Div 1, Div 2-5 och region. Någon bestämd tidslinje finns inte.

Idag är nästan alla SHL-domare anställda av ligan, det är deras yrke. Men det finns också DAIF-roller (domaransvarig i förening) som ansvarar för utbildning, rekrytering och utveckling av ungdomsdomare.

Svenska Ishockeyförbundet är huvudman för utbildning av domare på alla nivåer. Vårdad klädsel är ett krav. Oavsett nivå måste man genomgå en utbildning inför varje säsong.

Coachning och feedback

Domarna coachas kontinuerligt av domarcoacher som ser matcher och ger feedback. De bedöms på hur väl de följer direktiv, regelbok, uppsatta mål, rörlighet med mera.

Video används flitigt dagen efter match för att analysera situationer och ge konstruktiv kritik, både internt och externt. Allt för att utvecklas.

Domarna får kritik både internt och externt när de gör felbedömningar. Internt jobbar de dagligen med konstruktiv feedback för att utvecklas. Transparens, tydlighet och ärlighet är ledord.

Mängden kritik på domarkåren har eskalerat de senaste åren. Med erfarenhet blir det enklare att hantera, menar domarna själva. De försöker se kritiken som ett sätt att få nya perspektiv.

Fysiska krav och träning

Domaryrket ställer höga krav på fysiken. Inför varje säsong körs ett testbatteri på Bosön med bland annat VO2 max, styrka, smidighet och sprint. Testerna ligger till grund för individanpassad träning med 5 pass i veckan.

Under säsong handlar det mest om underhållsträning för att undvika skador. Tuffare träning körs under sommaruppehållet.

Domarna har även ett samarbete med Bosön som kör ett testbatteri direkt efter avslutad säsong. Batteriet utgör grunden för den fysiska träningen.

Internationella uppdrag

Svenska domare håller hög klass även internationellt. Säsongen 2023/2024 är hela 21 domare uttagna för uppdrag i bland annat JVM, U18-VM och Dam-VM.

Det ses som ett kvitto på den höga nivån och ett stort förtroende från IIHF. Något svensk ishockey kan vara stolt över enligt förbundets domaransvarige.

Sex av domarna är uttagna för att döma i den högsta divisionen på Junior-VM, U18 Dam-VM samt U18-VM. Slutgiltig uttagning för herr-VM sker under våren.

Utöver 21 aktiva på isen är Sverige också välrepresenterade när det gäller domarcoacher och videomåldomare.

Rekrytering av före detta spelare

SHL och Svenska Ishockeyförbundet har inlett ett samarbete för att försöka förmå pensionerade hockeyspelare att bli domare. Projektet har börjat ta form och nu söks tidigare aktiva spelare.

Fokus ligger på att identifiera och utveckla spelare som varit aktiva på hög nivå till att bli domare. Målet är att skapa en bredare uttagningsgrupp när arbetet med att utveckla framtidens elitdomare genomförs.

Fördelarna är många. Spelare med gedigen bakgrund som vill fortsätta vara aktiva inom ishockeyn får en naturlig möjlighet att bli domare.

Så nästa gång du ser domarna glida runt på isen i SHL, vet du att det ligger hårt jobb och träning bakom. Och att de får relativt bra betalt för sin insats.