Vad står NHL för och hur har ligan utvecklats genom åren?

vad står nhl för

NHL är en förkortning för National Hockey League, den högsta professionella ishockeyligan i Nordamerika. Ligan grundades 1917 i Montréal, Kanada och har sedan dess vuxit till att bli den mest prestigefyllda och kommersiellt framgångsrika ishockeyligan i världen. Men vad står NHL för egentligen, och hur har ligan utvecklats genom åren?

Från Original Six till 32 lag

NHL bestod ursprungligen av sex lag, de så kallade “Original Six”: Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings och New York Rangers. Dessa lag dominerade ligan fram till 1967 då NHL genomgick sin första stora expansion och fördubblades till 12 lag.

Sedan dess har NHL fortsatt att växa och idag består ligan av 32 lag fördelade på två konferenser och fyra divisioner. Den senaste expansionen skedde 2021 då Seattle Kraken anslöt som det 32:a laget. Med så många lag är det inte förvånande att antalet svenskar i NHL har ökat markant de senaste åren.

Expansionens betydelse för ligan

Expansionen har varit avgörande för NHL:s utveckling och tillväxt. Genom att inkludera nya lag från olika delar av Nordamerika har ligan kunnat nå ut till en bredare publik och öka sin popularitet. Expansionen har också bidragit till att höja nivån på spelet då fler talanger fått chansen att spela i NHL.

Samtidigt har expansionen inneburit utmaningar, som att upprätthålla en jämn konkurrensnivå mellan lagen och att integrera nya lag i ligan. NHL har hanterat detta genom att införa expansionsdraft där nya lag får välja spelare från de befintliga lagen, samt genom att anpassa spelschema och divisionssystem. Rekord och milstolpar genom historien. NHL-draften är en viktig del i att fördela talanger mellan lagen och ge nya spelare chansen i ligan.

Under NHL:s drygt 100-åriga historia har det satts otaliga rekord både av lag och spelare. Montreal Canadiens är det lag som vunnit flest Stanley Cup-titlar med 24 stycken, följt av Toronto Maple Leafs med 13. På spelarsidan är Wayne Gretzky den överlägset bästa poängplockaren genom tiderna med 2857 poäng.

Andra anmärkningsvärda rekord är Gordie Howes 801 mål, Patrick Roys 551 segrar som målvakt och Joe Thorntons 1104 assist. Över 7600 spelare har spelat minst en NHL-match och det har gjorts nästan 360 000 mål i ligans historia. Många av dessa mål har skett under de 82 matcher som spelas i en NHL-säsong.

Slutspelet om Stanley Cup

Höjdpunkten varje NHL-säsong är slutspelet om Stanley Cup. 16 lag gör upp i fyra rundor där varje matchserie avgörs i bäst av sju matcher. Vinnaren i finalen får lyfta den anrika pokalen som fått sitt namn efter Lord Stanley som donerade den 1892.

Stanley Cup-pokalen är unik på så sätt att namnen på alla spelare som vunnit den graveras in. När utrymmet tar slut tas den äldsta ringen bort och ersätts med en ny. Pokalen har därmed blivit en mytomspunnen klenod och helig graal inom ishockeyn. Att få sitt namn ingraverat är en dröm för många spelare, oavsett om de är högavlönade stjärnor eller hårt arbetande domare.

Framtiden för NHL

Trots att NHL funnits i över 100 år visar ligan inga tecken på att tappa mark. Tvärtom fortsätter den att växa med nya lag, arenor och stjärnspelare. Expansionslagen Vegas Golden Knights gick sensationellt hela vägen till Stanley Cup-final under sin debutsäsong 2017/18 och Seattle Kraken har snabbt blivit ett populärt lag.

Ligan jobbar också hårt med att utveckla sporten och nå nya målgrupper. Utomhusmatcher som Winter Classic, Global Series i Europa och satsningar på damhockeyn är några exempel. Med tanke på den starka traditionen, stjärnglansen och statusen som världens bästa liga lär NHL fortsätta att fascinera hockeyfans över hela världen i många år framöver. Och med allt fler svenskar i NHL finns det all anledning för svenska fans att fortsätta följa ligan.