Börje Salming

Börje Salming var en av Sveriges mest framgångsrika och älskade hockeyspelare genom tiderna. Han spelade 17 säsonger i NHL för Toronto Maple Leafs och blev en riktig ikon för klubben.

Salming hade en tuff uppväxt i Kiruna med många syskon. Han började spela hockey tidigt och visade snabbt talang.

I NHL blev han känd för sin tuffa spelstil. Salming var inte rädd för att ta smällar och skador. Han sydde över 300 stygn under karriären. Trots alla skador och smällar fortsatte han alltid kämpa för laget.

Privat var Salming gift flera gånger med sina fruar Margitta Wendig, Katarina Gómez och Pia Salming. Han fick totalt fyra barn. Salming hade bland annat en speciell relation med sin son Anders Salming, som bär hans fana och kampen mot ALS vidare.

Efter karriären levde Salming ett stillsamt liv. Han tjänade bra med pengar under åren i NHL och hade en stabil förmögenhet. Men pengarna var aldrig det viktigaste för honom.

2022 gick Salming tragiskt bort i ALS, 71 år gammal. Hela hockeysverige sörjde förlusten av en sann legend. Han hedrades med en tyst minut i NHL och svenska ligan.

Börje Salmings liv har skildrats i en serie på Viaplay med titeln “Börje – The Journey of a Legend”. Där porträtteras han av flera kända svenska skådespelare som Valter Skarsgård och Adam Pålsson. Serien visar Salmings resa från Kiruna till toppen av NHL och hur han blev en förebild för generationer av hockeyspelare.

Senaste artiklarna om Börje Salming