Joel Lundqvist avstängning skakade SHL-världen

Joel Lundqvist avstängning skakade om ishockeyvärlden i februari 2023. Frölundas lagkapten fick tre matchers avstängning efter en huvudtackling på Växjös Robert Rosén i den femte semifinalen den 8 april 2023. Händelsen inträffade 51 minuter och 39 sekunder in i den tredje perioden när Frölunda låg under med 2-3.

Matchstraffet och disciplinnämndens dom

Domarna visade ut Lundqvist med ett matchstraff efter tacklingen. Disciplinnämnden var hård i sin bedömning och gav tre matchers avstängning den 9 april 2023. Motiveringen löd:

“Tacklingen utdelades på en spelare som befann sig i en utsatt position och som därmed hade svårt att skydda sig själv. Tacklingen träffade huvudet och innebar stor skaderisk.”

Se Joel Lundqvist avstängning i matchen mot Växjö här!

Avstängningen gällde från 10 april till 12 april 2023. Men med tanke på att Växjö ledde serien med 3-2 i matcher, kunde Lundqvists karriär vara över.

Reaktioner och konsekvenser

En märkbart påverkad Lundqvist bröt tystnaden dagen efter matchen, den 9 april 2023. “Det var väldigt tufft i går, det har varit jobbiga timmar och en jobbig natt,” sa han till Expressen. Han tillade: “När jag satte mig i bilen i morse var det bara upp med skallen. Jag vill ge laget energi och att det är kraft framåt som gäller.”

Frölundas tränare Roger Rönnberg försökte tona ner situationen men var ändå kritisk till domen. “Det var ingen hög kraft i smällen från Joel. Det viktigaste är att Robert Rosén verkar må bra för det är en jäkla fin spelare och kille,” sa han till Aftonbladet den 9 april. När han fick frågan om domen svarade han kort: “Jag rasar.”

Framtiden för Frölunda och Lundqvist

Frölunda stod inför en tuff utmaning. De var tvungna att vinna de två återstående matcherna för att gå vidare till final – utan sin lagkapten. Den sjätte semifinalen spelades i Göteborg den 10 april, och en eventuell sjunde match skulle spelas i Växjö den 12 april.

Frågan som hängde i luften: Var detta slutet på Joel Lundqvists karriär? En karriär som sträckt sig över två decennier och inkluderat både NHL-spel och OS-medaljer. Lundqvist hade tidigare, den 7 februari 2023, meddelat att denna säsong skulle bli hans sista.

Joel Lundqvist avstängning diskuterades länge i svensk ishockey. En ikonisk spelare, en kontroversiell tackling, och ett dramatiskt slut på en lysande karriär som sträckte sig från debuten i Frölundas A-lag i oktober 2000 till den sista matchen i april 2023.