Hur mycket tjänar en NHL-spelare i månaden?

Hur mycket tjänar en NHL-spelare i månaden? Det är en fråga som många hockeyfans undrar över. Svaret är att det varierar kraftigt beroende på spelarens kontrakt, prestationer och var i karriären de befinner sig. Men en sak är säker – de bästa i ligan drar in svindlande summor.

Stora skillnader mellan rookies och stjärnor

I botten av lönetrappan hittar vi rookies och tredje- och fjärdekedjecentrar. De kan räkna med en månadslön på runt 100 000 kronor före skatt. I toppen finns superstjärnorna som Connor McDavid och Nathan MacKinnon. De kan stoppa in över 1,5 miljoner kronor varje månad.

Genomsnittslönen i NHL låg förra säsongen på cirka 3 miljoner dollar per år enligt Statista. Det motsvarar ungefär 300 000 kronor i månaden före skatt. Men det säger inte hela sanningen. Många spelare tjänar betydligt mer än så, särskilt de högst betalda spelarna i ligan.

Svenska stjärnor bland de högst betalda

Erik Karlsson är den högst betalda svensken i NHL just nu. Han har ett kontrakt värt 11,5 miljoner dollar per säsong med Pittsburgh Penguins. Det ger backen en månadslön på drygt 1,1 miljoner kronor. Karlsson är en av många svenska spelare som gjort succé i NHL.

Andra svenska spelare som drar in stora pengar är Elias Pettersson i Vancouver Canucks och Victor Hedman i Tampa Bay Lightning. De tjänar båda runt 8 miljoner dollar om året, vilket ger en månadslön på cirka 800 000 kronor.

Lönerna ökar stadigt

De senaste 20 åren har lönerna i NHL skjutit i höjden. Säsongen 2003/04 var snittlönen 1,8 miljoner dollar. Nu ligger den på 3,5 miljoner dollar enligt Sporting News. En ökning med nästan 100 procent. Denna trend har pågått ända sedan NHL grundades för över 100 år sedan.

Anledningen är att intäkterna från tv-avtal, biljettförsäljning och merchandise har ökat kraftigt. Det har gett klubbarna mer pengar att spendera på spelarnas löner. Och trenden ser ut att hålla i sig.

Kort säsong ger hög månadslön

En sak som är viktig att komma ihåg är att NHL-säsongen bara är drygt sex månader lång. Spelarna får betalt under den perioden, men inte under sommaren. Det gör att månadslönerna blir högre än i många andra sporter. NHL-säsongen 2024/25 startar i oktober och pågår fram till april nästa år.

Ta exempelvis en spelare som tjänar 6 miljoner dollar per säsong. Utslaget på 12 månader blir det 500 000 dollar, eller cirka 5 miljoner kronor, i månaden. Men under de drygt sex månaderna som lönen betalas ut blir det närmare 1 miljon dollar, eller 10 miljoner kronor, per månad.

Agenterna tar sin del av kakan

Spelarna i NHL har agenter som hjälper dem att förhandla kontrakt och hitta nya klubbar. De tar en rejäl bit av kakan. Vanligtvis ligger agentarvodet på mellan 3 och 5 procent av kontraktets totala värde.

För en spelare som skriver på ett femårskontrakt värt 30 miljoner dollar innebär det att agenten kan räkna med att få mellan 900 000 och 1,5 miljoner dollar. Inte illa pinkat för några veckors jobb.

Skatter och avgifter slukar stora delar

Men det är inte bara agenterna som ska ha sitt. Spelarna betalar också höga skatter, särskilt i Kanada och vissa delstater i USA. De betalar också en så kallad “escrow”, en andel av lönen som hålls inne för att säkerställa att klubbarna inte går back.

Enligt TransCanada Wealth Management kan en spelare i Winnipeg Jets som tjänar 3 miljoner dollar om året räkna med att behålla bara 42 procent av lönen efter skatt, escrow, agentarvoden och fackavgifter. Det innebär att en månadslön på 250 000 dollar krymper till 105 000 dollar, eller drygt 1 miljon kronor.

Unga spelare behöver ekonomisk guidning

Många unga spelare som får sina första miljoner vet inte riktigt hur de ska hantera pengarna. De frestas att leva lyxliv med dyra bilar, klockor och resor. Men det kan straffa sig i längden. Särskilt för rookies som precis blivit draftade kan det vara svårt att hantera den plötsliga rikedomen.

Marco Scandella, back i St. Louis Blues, är en spelare som lärt sig den hårda vägen. Som ung köpte han en Lexus ISF för sina första NHL-löner. Men han insåg snart att han knappt hade råd med avbetalningarna.

Nu förespråkar han ekonomisk utbildning för unga spelare. Han menar att de behöver lära sig att leva under sina tillgångar, spara klokt och investera för framtiden. Annars riskerar de att stå på bar backe när karriären är över.

Slutsats: Lev som du lär

Så hur mycket tjänar egentligen en NHL-spelare i månaden? Som vi sett varierar det stort. Men de flesta kan räkna med en månadslön på några hundra tusen kronor efter skatt och avgifter. Tillräckligt för att leva gott, men inte för att slösa.

De riktigt stora stjärnorna, som McDavid, MacKinnon och Karlsson, kan däremot plocka ut över miljonen i månaden. Men även de gör klokt i att vara försiktiga med slantarna. För som många före detta spelare vittnat om är det lätt att pengarna rinner mellan fingrarna om man inte har koll.

Så oavsett om du är en rookie på minimilön eller en superstjärna på maxkontrakt är rådet detsamma: lev som du lär. Njut av de goda tiderna, men glöm inte att planera för framtiden. För hockeykarriären är kort, och livet efter rinken är långt.