Hur mycket tjänar en NHL-domare per match?

Har du någonsin undrat hur mycket en NHL-domare tjänar per match? Det är en fråga som många hockeyfans har ställt sig. Trots att domarna spelar en avgörande roll i världens bästa hockeyliga är deras löner ofta höljda i dunkel.

NHL-domarnas lönestruktur

Enligt uppgifter från sajten Scouting the Refs tjänar en NHL-domare med 15 års erfarenhet runt 430 000 dollar per säsong, medan en linjedomare med samma erfarenhet drar in cirka 228 000 dollar. Men det är bara en del av ersättningen. NHL-spelarnas löner är dock betydligt högre än domarnas.

Utöver grundlönen får domarna också betalt per match de dömer. Under grundserien ligger ersättningen på runt 1 500 dollar per match för huvuddomarna och 850 dollar för linjedomarna. Med tanke på antalet matcher i en NHL-säsong, kan detta bli en betydande summa.

Slutspelsbonus för domarna

När slutspelet drar igång ökar ersättningen rejält. Domarna får nämligen en bonus på hela 27 000 dollar per slutspelsrunda de dömer, oavsett hur många matcher det blir. Linjedomarna får 17 250 dollar per runda.

För de domare som har turen att bli uttagna till att döma Stanley Cup-finalen väntar ytterligare en klumpsumma. Huvuddomarna kan räkna hem 20 000 dollar extra, medan linjedomarna får nöja sig med 12 500 dollar.

Krav på domarna

Men att bli NHL-domare är ingen dans på rosor. Kraven är stenhårda och konkurrensen är knivskarp. För att ens komma i fråga krävs flera års erfarenhet av att döma på lägre nivåer.

Dessutom måste domarna genomgå rigorösa fysiska tester och klara av att åka skridskor i toppfart för att hänga med i NHL-tempot. De förväntas också ha koll på alla regler in i minsta detalj och kunna fatta snabba och korrekta beslut under matchens hetta. Detta är särskilt viktigt med tanke på hur NHL har utvecklats genom åren.

Slutsats

Så även om lönerna kanske inte når upp till samma nivåer som de bäst betalda spelarna är det ändå en rejäl slant att hämta för den som lyckas bli NHL-domare. Men det är knappast pengarna som lockar. För de flesta handlar det om passionen för sporten och kicken i att få vara en del av världens bästa hockeyliga.

Oavsett vad man tycker om domarnas insatser på isen går det inte att förneka att de har ett av sportvärldens mest pressade och utsatta jobb. Att kunna prestera på topp inför ett fullsatt Globen eller Madison Square Garden kräver stålnerver och en mental styrka utöver det vanliga.

Så nästa gång du ser en domare glida ut på isen i NHL, kom ihåg att det ligger år av hårt slit och uppoffringar bakom. Och att de faktiskt tjänar en hel del pengar, även om de sällan får några applåder från läktarna. NHL-säsongen 2023/24 kommer säkert bjuda på många utmaningar för både spelare och domare.