Hur många omgångar i SHL?

Hockeysäsongen 2023/2024 är i full gång och frågan många ställer sig är hur många omgångar i SHL som spelas innan slutspelet drar igång. SHL, eller Svenska Hockeyligan, är Sveriges högsta division i ishockey och lockar storpublik till arenorna runt om i landet.

52 omgångar innan slutspelet

Under grundserien möts de 14 lagen i totalt 52 omgångar, där varje lag spelar mot varandra både hemma och borta. Matcherna är fördelade främst på tisdagar, torsdagar och lördagar. Efter de 52 omgångarna är det dags för slutspel där de sex bäst placerade lagen är direktkvalificerade till kvartsfinal, medan lag 7-10 spelar åttondelsfinal.

Inför slutspurten av grundserien är det några lag som utmärker sig i tabellen. Färjestad leder serien med 104 poäng, tätt följt av Växjö på 99 poäng och Skellefteå på 97 poäng. Dessa tre lag ser ut att vara favoriter inför slutspelet, men det återstår att se om de kan hålla formen ända in i mål. Förra säsongen var Färjestad seriesegrare men åkte överraskande ut direkt i kvartsfinalen mot Rögle som slutade nia i grundserien.

Spelare som sticker ut

Flera spelare har imponerat under säsongen och ligger högt i poängligan. Oscar Lindberg i Skellefteå toppar med 51 poäng (18 mål och 33 assist) följt av Ty Rattie i Linköping med 47 poäng och David Tomasek i Färjestad med 45 poäng. Det återstår att se vem som kan hålla i prestationerna och leda sitt lag till framgång i slutspelet.

Andra spelare som stuckit ut är Joachim Blichfeld i Växjö som gjort 17 mål och 10 assist på 50 matcher. Kalle Östman i Leksand har också visat framfötterna med 15 mål och 12 assist. På backsidan har Samuel Johannesson i Örebro imponerat med 11 mål och 16 assist på 43 matcher från sin backposition.

Skellefteå svenska mästare efter finalseger mot Rögle

Säsongen 2023/2024 är nu avgjord och Skellefteå kunde till slut stå som segrare efter en tuff finalserie mot Rögle. Serien slutade 4-1 i matcher till Skellefteås fördel och de kunde därmed titulera sig svenska mästare för sjätte gången i klubbens historia. Rögle hade en minst sagt överraskande slutspelssuccé och slog ut både Växjö och Frölunda på vägen till finalen.

HV71 klarade sig kvar efter play out mot Oskarshamn

I botten av tabellen blev det play out mellan HV71 och Oskarshamn. Efter en jämn serie lyckades till slut HV71 vinna med 4-3 i matcher och säkra nytt SHL-kontrakt. Oskarshamn får istället förbereda sig för spel i Hockeyallsvenskan nästa säsong. HV71 vann bland annat en storseger med 10-1 på hemmaplan i februari.

Nytt spelschema för säsongen 2024/2025

Trots att säsongen precis är avslutad har spelschemat för nästa säsong redan släppts. Premiären spelas lördagen den 21 september och bjuder på flera intressanta matcher. Nykomlingarna Brynäs ställs mot Linköping på bortaplan, medan regerande mästarna Skellefteå får en tuff bortamatch mot Malmö.

Derbyt mellan Växjö och HV71 spelas också i premiäromgången, liksom mötet mellan Luleå och Timrå som båda satsat på finska spelare inför säsongen. Luleå har värvat in en hel finsk kedja medan Timrå plockat in Olli Jokinen som tränare.

Grundserien spelas över 52 omgångar precis som föregående säsong och avslutas den 11 mars 2025. Det blir som vanligt mycket hockey för fansen att se fram emot med matcher tisdagar, torsdagar och lördagar. Frågan är vilka lag och spelare som kommer att sticka ut den här säsongen. Oavsett vilket lär det bli en spännande säsong med mycket dramatik, känslor och högklassig ishockey.