Hur länge spelade Börje Salming i NHL?

Hur länge spelade Börje Salming i NHL? Svaret är hela 17 säsonger, varav 16 med Toronto Maple Leafs. Salming var en pionjär och en av de första europeiska spelarna som verkligen slog igenom i världens bästa hockeyliga.

Från Kiruna till Toronto

Börje Salming föddes 1951 i Kiruna. Han började spela hockey i Kiruna AIF innan han värvades till Brynäs IF 1970. Efter tre framgångsrika säsonger med Brynäs, där han vann två SM-guld, skrev Salming på för Toronto Maple Leafs 1973.

Övergången till NHL var inte lätt. Salming möttes av fördomar och tufft motstånd, både på och utanför isen. Men han gav aldrig upp. Med sin skicklighet, uthållighet och tuffhet bevisade han snabbt att han hörde hemma i NHL (National Hockey League).

16 säsonger med Maple Leafs

Salming spelade totalt 16 säsonger med Toronto Maple Leafs mellan 1973 och 1989. Under den tiden etablerade han sig som en av ligans bästa backar. Han var känd för sin skridskoåkning, sitt passningsspel och sin förmåga att läsa spelet.

Salming spelade totalt 1148 matcher för Maple Leafs, vilket är näst flest i klubbens historia. Han är också den back som gjort flest assists (620) och poäng (768) i Maple Leafs historia. Idag är Toronto Maple Leafs ett av de NHL-lag som har flest svenskar i truppen säsongen 2023/24, mycket tack vare Salmings banbrytande insatser.

Sista säsongen i Detroit

Efter 16 säsonger i Toronto avslutade Salming sin NHL-karriär med en säsong i Detroit Red Wings 1989-90. Även om han inte var samma spelare som på topp bidrog han med sin erfarenhet och ledarskap.

Totalt spelade Salming 1226 matcher i NHL och noterades för 150 mål och 637 assists, sammanlagt 787 poäng. Det gör honom till en av de mest produktiva backarna i NHL:s historia.

Internationella framgångar och utmärkelser

Förutom sin NHL-karriär representerade Salming även Tre Kronor vid flera tillfällen. Han spelade i både Canada Cup och VM och var med och vann silver och brons i VM. 1992 var han också med i det svenska lag som tog guld i OS i Albertville.

Salming valdes in i Hockey Hall of Fame 1996 som den förste svensken och europé att få den äran. 2017 utsågs han också till en av NHL:s 100 bästa spelare genom tiderna. Hans tröjnummer 21 är pensionerat av Toronto Maple Leafs.

Salmings betydelse för svensk och internationell hockey

Börje Salmings betydelse för svensk och internationell hockey kan inte överskattas. Han var en pionjär som banade väg för europeiska spelare i NHL och en av de största svenska hockeyspelarna genom tiderna.

Tyvärr gick Börje Salming bort 2022 vid 71 års ålder efter en tids sjukdom. Men hans arv inom hockeyn kommer alltid att leva vidare. Han var en spelare som alltid kommer att bli ihågkommen för sin skicklighet, uthållighet och betydelse för sporten. Dessutom är det intressant att veta hur NHL-draften fungerar, då många svenska talanger har tagit sig till NHL genom denna process.