Hur funkar NHL draft egentligen?

Hur funkar NHL draft egentligen?

Hur funkar NHL draft? Det är en fråga många hockeyfans ställer sig. Varje år samlas NHL-lagen för att välja bland de bästa unga talangerna i världen. Men processen är inte alltid lätt att förstå, särskilt för de som är nya för hur NHL-säsongen är uppbyggd.

Draftens grunder

NHL Entry Draft går ut på att fördela de mest lovande juniorspelarna mellan de 32 NHL-lagen. Varje lag får välja i tur och ordning, baserat på hur det gick föregående säsong. Lagen som missade slutspel får välja först.

Spelarna som är tillgängliga i draften måste vara mellan 18-20 år gamla om de kommer från Nordamerika, eller 18-21 år om de är från Europa eller andra delar av världen. De flesta kommer från juniorligor som OHL, QMJHL, WHL eller NCAA.

Lotteriet avgör de första valen

Innan draften hålls draft lottery för att avgöra vilka lag som får välja först. Alla lag som missade slutspel deltar i lotteriet. Ju sämre laget presterade under säsongen, desto större chans har de att vinna första valet.

I år går lotteriet av stapeln den 7 maj. San Jose Sharks har störst chans att vinna första valet med 18,5%. Chicago Blackhawks har näst bäst odds med 13,5%. Lotteriet avgör bara de två första valen, sen går det i omvänd tabellordning.

Scouternas jobb är avgörande

För att lyckas i draften krävs ett gediget scoutingarbete. NHL-lagen har ett helt gäng med scouter som reser land och rike runt för att spana in de hetaste talangerna.

De tittar på spelarnas fysik, teknik, spelsinne och attityd. Allt för att få en bild av vem som har störst potential att bli nästa NHL-stjärna, och kanske en dag tjäna miljoner som toppspelare i ligan. Scouterna följer spelarna i flera år och intervjuar tränare, lagkamrater och familj för att få en helhetsbild.

Draftdagen är en stor händelse

Själva draften är ett tv-sänt event som lockar stor uppmärksamhet. I år hålls den 28-29 juni i Las Vegas nya högteknologiska arena Sphere. Spelarna som förväntas gå tidigt i första rundan är på plats för att ta emot lagkepsen och tröjorna.

Förra året valdes Connor Bedard som nummer 1 av Chicago Blackhawks. I år är det Macklin Celebrini från Boston University som toppar mångas draftlistor. Men det finns gott om andra spännande talanger som Cole Eiserman, Aron Kiviharju och Berkly Catton.

Ingen garanti för framgång

Att bli draftad högt är ingen garanti för en framgångsrik NHL-karriär. Historien är full av spelare som valts tidigt men aldrig slagit igenom på riktigt, som Nail Yakupov eller Patrik Stefan.

Samtidigt finns det gott om exempel på spelare som gått sent i draften men ändå blivit superstjärnor. Pavel Datsyuk valdes till exempel först i sjätte rundan 1998. Henrik Lundqvist gick i sjunde rundan 2000. Brett Hull fick vänta till sjätte rundan 1984. Listan kan göras lång.

Draften sätter framtiden

Hur som helst är draften oerhört viktig för NHL-lagen. Här läggs grunden för framtiden. Väljer man rätt kan man säkra en stjärna för kommande 15 år, som potentiellt kan dominera ligan med flest svenskar.

Bommar man finns risk att hamna i träsket.

Så håll ögonen öppna i sommar. NHL-lagen laddar för fullt.

Snart vet vi vilka unga talanger som får chansen att drömma om en karriär i världens bästa hockeyliga. Kanske får vi se nästa Mats Sundin, Peter Forsberg eller Nicklas Lidström ta sina första steg mot stjärnorna.

Nya grepp 2025

Från och med 2025 kommer NHL Entry Draft genomgå stora förändringar. Istället för att samla alla lag och spelare på en och samma plats, kommer draften decentraliseras.

Spelarna samlas fortfarande, men lagen kommer sitta hemma på sina respektive kontor. Tanken är att de ska kunna kommunicera bättre med sin personal och samtidigt ordna draftpartyn för fansen.

Det blir spännande att se hur detta nya upplägg faller ut. Kanske kan det ge fler lag chansen att sticka ut och skapa extra buzz kring sina val. Eller så blir det mest förvirrande för oss fans att hänga med i svängarna.

Oavsett är en sak säker. NHL Entry Draft kommer fortsätta vara en av hockeysportens mest fascinerande och oförutsägbara händelser. Här formas morgondagens stjärnor. Här får drömmar liv. Missa inte det!