Henrik och Joel Lundqvist: enäggstvillingar som dominerat svensk ishockey

henrik joel lundqvist enäggstvillingar

Henrik och Joel Lundqvist: enäggstvillingar som (minst sagt) har satt djupa avtryck i svensk och internationell ishockey. Födda 1982, har deras karriärer följt olika banor men båda har nått jävligt imponerande framgångar.

Uppväxten och vägen till toppen

Tvillingarna växte upp i Åre, Jämtland. De började spela ishockey i Järpens IF. Redan tidigt visade de exceptionell talang och dedikation till sporten.

Joel stannade i Sverige och blev en ikon i Frölunda HC. Han spelade där i 20 säsonger, var lagkapten i 14 år och vann 4 SM-guld och 4 CHL-guld. Han gjorde också 146 A-landskamper för Tre Kronor.

Henrik, å andra sidan, drog till NHL och New York Rangers. Han spelade där i 15 säsonger, vann Vezina Trophy 2012 som ligans bästa målvakt och fick sin tröja (nummer 30) pensionerad av Rangers 2022.

Framgångar i landslaget

Båda bröderna har representerat Sverige med stor framgång:

 • VM-guld 2017 tillsammans
 • Henrik: OS-guld 2006
 • Joel: Kapten i flera mästerskap

Ett exempel på deras samarbete i landslaget var under VM 2017 i Köln. I semifinalen mot Finland gjorde Joel det avgörande målet efter en assist från William Nylander. Henrik stod i mål och höll nollan. Sverige vann med 4-1.

Spelartyper och karriärhöjdpunkter

Trots att de är enäggstvillingar utvecklade bröderna olika spelarstilar:

Joel

 • Center
 • Känd för sitt ledarskap och tvåvägsspel
 • Stark i tekemomentet

En av Joels mest minnesvärda prestationer var under SM-finalen 2019 mot Djurgården. Han gjorde två mål och en assist i den avgörande matchen, vilket ledde Frölunda till guldet.

Henrik

 • Målvakt
 • Känd för sin mentala styrka och positionsspel
 • Snabba reflexer och speluppfattning

Henriks kanske mest ikoniska ögonblick kom under Stanley Cup-slutspelet 2014. I semifinalen mot Montreal Canadiens gjorde han en otrolig räddning med klubban i sista sekunden, vilket säkrade Rangers plats i finalen.

Livet efter karriären

Henrik avslutade sin karriär 2020 och har sedan dess jobbat som expert för MSG Network. Han har bland annat analyserat Rangers matcher och delat med sig av sina insikter om målvaktsspel.

Joel spelade sin sista match 2023 och har ännu inte meddelat sina framtidsplaner. Rykten säger att han överväger en tränarroll inom Frölunda, men inget är bekräftat.

Tvillingarnas betydelse för svensk ishockey

Lundqvist-bröderna har varit förebilder för i princip alla nutida svenska hockeyspelare. Deras professionalism och dedikation har höjt ribban för vad som förväntas av elitspelare.

Ett konkret exempel på deras inflytande är hur de har inspirerat yngre spelare att fokusera på både fysisk och mental träning. Henrik var känd för sitt intensiva träningsprogram utanför isen, vilket har blivit standard för många unga målvakter idag.

Rekord och utmärkelser

Joel

 • Flest spelade matcher i SHL:s historia (1048)
 • Frölundas bästa målskytt genom tiderna (237 mål)

Joel slog rekordet för flest spelade matcher i SHL den 26 december 2022 i en match mot Luleå HF. Han passerade då Jörgen Jönssons tidigare rekord på 1019 matcher.

Henrik

 • Flest vinster av en europeisk målvakt i NHL:s historia (459)
 • New York Rangers rekord för flest vinster och nollor

Henrik nådde milstolpen 459 vinster den 18 mars 2019 i en match mot Minnesota Wild. Han passerade då Roberto Luongo och blev den målvakt med sjätte flest vinster i NHL:s historia.