Henrik Lundqvist invald i Hockey Hall of Fame

Henrik Lundqvist Hall of fame

Henrik Lundqvist, en av de största målvakterna genom tiderna, har nu officiellt tagit plats i Hockey Hall of Fame. Den svenske stjärnan, som tillbringade 15 säsonger med New York Rangers, valdes in i hockeyns finrum under en ceremoni i Toronto.

En karriär fylld av framgångar

Lundqvist har en imponerande meritlista. Han vann Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt säsongen 2011/2012 och blev uttagen i NHL:s First All-Star Team samma år. Med Tre Kronor tog han OS-guld 2006 och VM-guld 2017.

I Rangers är han den målvakt som spelat flest matcher, tagit flest segrar och hållit nollan flest gånger. Hans 459 segrar är också flest av någon europeisk målvakt i NHL:s historia.

Fokus och intensitet

Men det som verkligen utmärkte Lundqvist var hans fokus och intensitet på isen. Han hade en närmast osannolik förmåga att rädda skott från alla vinklar och höll sitt lag i matcherna gång på gång.

Som lagkapten Ryan McDonagh sa efter Lundqvists sista match:

“Han är den mest tävlingsinriktade person jag någonsin mött. Han hatar verkligen att förlora, mer än någon annan.”

Hyllad av lagkamrater och motståndare

Under hela sin karriär hyllades Lundqvist av både lagkamrater och motståndare för sin skicklighet och karaktär. Superstjärnan Sidney Crosby sa en gång:

“Han är den bästa målvakten i vår generation, utan tvekan. Han är otroligt svår att göra mål på.”

En plats i historien

Nu har alltså Lundqvist fått den ultimata bekräftelsen på sin storhet. Att väljas in i Hall of Fame innebär att hans namn för evigt kommer att nämnas bland de allra största.

Det är en välförtjänt hyllning av en spelare som under 15 år dominerade på världens mest prestigefyllda hockeyarena, Madison Square Garden. En spelare som med sin talang och vinnarmentalitet skrev in sig i både Rangers och NHL:s historieböcker.

Henrik Lundqvist är en sann hockeylegend, och hans plats i Hall of Fame kunde inte vara mer välförtjänt.