Börje Salmings fruar: Margitta Wendin, Katarina och Pia

börje salming fruar pia salming

Börje Salming, en av Sveriges mest älskade hockeyspelare genom tiderna, har haft en fascinerande resa även utanför isen. Medan hans karriär är välkänd för de flesta hockeyfans, är detaljerna om hans personliga liv kanske inte lika kända.

Vilka har Börje Salming varit gift med? Det korta svaret är Margitta, Katarina och Pia.

Men i denna artikel dyker vi djupare in i Börje Salmings fruar, med fokus på hans första fru Margitta Wendin och de andra kvinnorna han har varit gift med.

Margitta Wendin: Börje Salmings första fru

Börje Salming gifte sig med Margitta Wendin 1974, samma år som han skrev på för Toronto Maple Leafs. Margitta, som arbetade som barnklädesdesigner, flyttade med Börje till Kanada och paret bosatte sig i stadsdelen High Park i Toronto.

Tillsammans fick de barnen Anders och Teresa. Äktenskapet varade i nästan 20 år innan det slutade i skilsmässa 1993.

Trots att deras äktenskap inte höll livet ut, var Margitta en viktig del av Börjes liv under hans tidiga NHL-karriär. Hon stöttade honom i övergången till livet i ett nytt land och en ny liga.

Katarina: Mor till Rasmus och Bianca

Efter skilsmässan från Margitta inledde Börje ett förhållande med Katarina. Tillsammans fick de barnen Rasmus och Bianca.

Bianca har gått i sin fars fotspår och satsat på en idrottskarriär. Hon är en lovande sjukampare.

Detaljerna om Börjes och Katarinas relation är inte lika kända som hans första äktenskap, då de aldrig gifte sig. Men hon var en viktig del av hans liv under många år.

Pia Salming: Stöttepelaren under sjukdomen

2016 gifte sig Börje med Pia Salming. De hade då varit ett par under en längre tid.

Pia har varit vid Börjes sida genom hans kamp mot ALS, som han diagnosticerades med 2022. I en intervju berättade Pia öppenhjärtigt om hur sjukdomen har påverkat deras liv och hur de har hanterat utmaningarna tillsammans.

“Jag vill kunna vara den fru jag vill vara för min man under de sista månaderna han har kvar i livet”, sa Pia i intervjun.

Pias kärlek och stöd har utan tvekan varit ovärderlig för Börje under denna svåra tid.

Familjen minns

Börje Salmings barn har vid flera tillfällen uttalat sig kärleksfullt om sin far och delat med sig av minnen från uppväxten.

“Han var så skojig och barnslig, det var det bästa med honom. Han kunde vara lite löjlig och töntig.”, sa dottern Bianca i en intervju.

Även Pia har öppnat upp om livet med Börje och beskrivit honom som en varm och kärleksfull man som alltid satt familjen först.

Det är tydligt att trots utmaningarna och förändringarna i Börje Salmings privatliv, har kärleken från hans fruar och barn varit en konstant källa till styrka och glädje.

Börje Salmings äktenskap och relationer må ha varit turbulenta ibland, men de har också varit fyllda av kärlek och stöd. Från Margitta som var vid hans sida under de tidiga NHL-åren, till Pia som har varit hans klippa genom ALS-kampen, har kvinnorna i Börjes liv spelat en ovärderlig roll.

Och genom det hela har barnen funnits där, som levande bevis på den kärlek och lojalitet som definierat Börje Salmings liv utanför isen.

Bild: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons