Börje Salming: stygn, skador och ärr

börje salming ärr skador stygn

Börje Salming stygn är något som de flesta hockeyfans känner till. Det var den 26 november 1986 som Salming, då i Toronto Maple Leafs, drabbades av en fruktansvärd skada. Under en match mot Detroit Red Wings tappade Detroits Gerard Gallant balansen och trampade med skon rakt över Salmings ansikte.

Skadan var så allvarlig att det krävdes över 200 stygn för att sy ihop Salmings ansikte. Enligt lagkamrater såg han ut som en softball efter matchen. Men “The King” kom tillbaka, spelade vidare och är idag en legendar.

600 ärr från 16 år i NHL

Salming var en av de första svenska spelarna som slog igenom på riktigt i NHL. Han spelade 16 säsonger i Toronto Maple Leafs och samlade på sig över 600 ärr på kroppen under sin karriär.

Att vara svensk i NHL på 70- och 80-talet var inte lätt. Salming var ständigt ett mål för motståndarna. Men smeknamnet “Fega svensken” bet aldrig på Salming – han vek aldrig ner sig för någon.

Stod upp för sig själv

Trots alla smällar och skador fortsatte Salming att spela sitt tuffa spel. Han backade aldrig från en fight och lät ingen motståndare komma undan med något.

Salmings uppoffrande spelstil gjorde honom till en publikfavorit i Toronto. Fansen älskade att se honom kasta sig för puckar och dela ut tacklingar längs sargen.

ALS-diagnosen

Trots alla skador och ärr var det till slut ALS som satte punkt för Salmings liv. Han diagnostiserades med sjukdomen i juli 2022 och avled i november samma år. Men hans arv lever vidare, inte bara genom hans barn eller prestationer på isen, utan också genom de otaliga ärr och skador som berättar historien om en av hockeyns mest hårdföra spelare.

Börje Salmings karriär är en påminnelse om den fysiska och mentala styrka som krävs för att överleva och frodas i världens tuffaste liga. Hans ärr och skador är symboler för den kamp och det mod som definierade hans liv på isen.