Börje Salming serie: En titt på ‘The Journey of a Legend’

börje salming serie

Viaplay-serien “Börje – The Journey of a Legend” är en dramaserie i sex avsnitt som skildrar Börje Salmings resa från en ung pojke i Kiruna till en historisk spelare i NHL:s Toronto Maple Leafs. Serien, med skådespelare som Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt, har snabbt blivit en tittarsuccé.

Börje Salming serie har fångat hjärtan och sinnen hos både hockeyfans och tv-tittare.

Bakgrund och skapande

Serien “Börje – The Journey of a Legend” är regisserad av Amir Chamdin och skriven av Martin Bengtsson. Börje Salming själv var djupt involverad i projektet fram till sin död i november förra året. Serien är inspelad i Sverige, Kanada och Mexiko och bygger på en originalidé av Chamdin. Chamdin, en prisbelönt regissör, har tidigare arbetat med projekt som “Cornelis” och “Hassel” och är känd för sin förmåga att skapa en naturlig och avslappnad miljö på inspelningsplatsen.

Handling och teman

Serien följer Börje Salmings liv från hans ungdom i Kiruna, genom genombrottet i Brynäs, till hans karriär i NHL med Toronto Maple Leafs. Den utforskar teman som familj, kärlek och den inre kampen att hitta sin plats i världen. Börje Salming, känd för sin tuffhet på isen och sin vänlighet utanför, porträtteras av Valter Skarsgård som fångar denna dualitet på ett imponerande sätt.

Mottagande och kritik

Serien har fått ett varmt mottagande från både publik och kritiker. Premiäravsnittet slog tittarrekord på Viaplay och har hyllats för sin skildring av Salmings liv och karriär. Kritiker har dock påpekat att serien ibland känns för komprimerad. Jason Priestley, som spelar en av rollerna, har uttryckt sin beundran för hur serien humaniserar Börje och ger en inblick i hans liv bortom hockeyn.

Börje Salming-serie slår tittarrekord på Viaplay

Den nya Börje Salming-serien “Börje – The Journey of a Legend” har blivit en omedelbar succé på streamingtjänsten Viaplay. Dramaserien i sex avsnitt följer den svenska hockeylegendarens resa från en ung pojke i Kiruna till en historisk spelare i NHL:s Toronto Maple Leafs. Med skådespelare som Valter Skarsgård i huvudrollen och Hedda Stiernstedt som Salmings fru Margitta, fångar serien publikens hjärtan.

Premiäravsnittet slog tittarrekord på Viaplay och blev den mest sedda originalserien på premiärdagen i Sverige – någonsin. Seriens skapare och regissör Amir Chamdin är överväldigad av mottagandet:

“Att Börje var större än oss alla är bevisat nu. Han var folksjälen personifierad, mannen av stål med hjärtat av guld som ledde oss framåt”, säger Chamdin.

Framtida avsnitt och förväntningar

Med sex avsnitt sända, ser fansen fram emot att följa Börje Salmings resa till slutet. Serien har satt ribban högt och förväntningarna är stora på eventuellt kommande säsonger. Valter Skarsgård har tränat intensivt för att kunna efterlikna Salmings spelstil och har arbetat nära med hockeycoacher för att fånga varje detalj.

Åtta år i görningen

Serien har varit ett hjärteprojekt för Chamdin under lång tid. Idén föddes för åtta år sedan när han läste en artikel om Börje Salming och hans uppväxt. Efter ett möte med hockeyikonen själv satte projektet igång på allvar.

Manusförfattare Martin Bengtsson har skrivit serien baserat på långa intervjuer med Salming, som var djupt involverad ända fram till sin död i november förra året. Inspelningarna har skett i Sverige, Kanada och Mexiko för att fånga Salmings liv från barndomen i norr till NHL-karriären i Toronto.

En resa genom hockeyhistorien

Börje Salming serie utforskar teman som familj, kärlek och kampen att hitta sin plats i världen. Vi får följa Salmings uppväxt i Kiruna, genombrottet i Brynäs och den tuffa vägen in i NHL på 70-talet, en tid då europeiska spelare möttes av stort motstånd.

Valter Skarsgård, som spelar huvudrollen, coachades personligen av Börje Salming inför och under inspelningarna. Han är överväldigad av publikens reaktioner:

Vi har verkligen gått in med allt i denna serie och att den skulle bli en tittarsuccé redan efter 24 timmar är något jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag tror att Börje hade varit så nöjd!“, säger Skarsgård.

Viktiga fakta om serien

FaktaDetaljer
TitelBörje – The Journey of a Legend
RegissörAmir Chamdin
ManusförfattareMartin Bengtsson
Premiärdatum19 november 2023
Antal avsnitt6
HuvudrollsinnehavareValter Skarsgård, Hedda Stiernstedt, Jason Priestley
InspelningsplatserSverige, Kanada, Mexiko
GenreDrama, Biografi
SpråkSvenska, Engelska
MusikNiclas Frisk, medverkan av Nina Persson

“Börje – The Journey of a Legend” är en hyllning till en av hockeyns största legender och en djupdykning i hans liv och karriär. Serien är tillgänglig på Viaplay och har redan blivit en favorit bland tittarna.