Börje Salming förmögenhet: Så mycket var han värd

börje salming förmögenhet

Börje Salming förmögenhet är ett ämne som fascinerar många. Den svenska hockeyikonen, som gick bort i november 2022, lämnade efter sig en betydande ekonomisk tillgång.

Hans karriär på isen var imponerande, men hans ekonomiska framgångar utanför rinken är lika anmärkningsvärda.

Tidiga år och första kontrakt

Börje Salming föddes den 17 april 1951 i Salmi, Sverige. Han började sin professionella hockeykarriär i Brynäs IF innan han flyttade till NHL och Toronto Maple Leafs 1973. Hans första kontrakt med Maple Leafs var värt mellan 60,000 och 80,000 kanadensiska dollar per säsong, vilket motsvarar cirka 480,383 USD i dagens värde.

Karriärens höjdpunkter och löneutveckling

Under sin tid i NHL spelade Salming 16 säsonger med Toronto Maple Leafs och en säsong med Detroit Red Wings. Hans löneutveckling speglar hans växande betydelse i ligan. Här är några av de mest anmärkningsvärda åren:

  • 1975-76: Salming skrev på ett femårskontrakt med Maple Leafs, värt cirka 200,000 USD per säsong. Detta motsvarar 946,087 USD i dagens värde.
  • 1987-88: Hans lön nådde 263,900 USD, vilket motsvarar 707,713 USD idag.
  • 1989-90: Salming skrev på ett ettårskontrakt med Detroit Red Wings värt 450,000 USD, vilket motsvarar 1,106,034 USD idag.

Totala intäkter och ekonomisk status vid dödsfallet

Under sin NHL-karriär tjänade Börje Salming totalt 3,787,319 USD, vilket motsvarar 13,250,382 USD i dagens värde. Vid tiden för sin död uppgick Börje Salming förmögenhet till närmare 15 miljoner kronor. Denna förmögenhet inkluderade en bostadsrätt i Nacka värderad till 16,2 miljoner kronor och intressen i företaget Kingsal Sweden.

Familjens roll och arvets fördelning

Efter Salmings bortgång blev hans ekonomiska tillgångar offentliga. Hans fru, Pia Salming, erhöll bostadsrätten i Nacka med fri förfoganderätt, medan de fyra barnen (Anders Salming, Bianca, Rasmus och Teresa) delade på de återstående tillgångarna, som uppgick till 14 miljoner kronor.

Arvets fördelning visar på en noggrant övervägd plan som speglar familjens enighet även i tider av sorg.

Salmings övriga ekonomi

Börje Salming var inte bara en pionjär på isen utan också en skicklig affärsman. Hans ekonomiska framgångar utanför rinken visar på en man som var lika skicklig i affärer som han var med pucken. Hans beslut att donera sina medaljer och pokaler till ett museum är ett tecken på hans ödmjukhet och vilja att dela med sig av sin framgång till allmänheten.

Börje Salming ALS-stiftelse

Efter hans död har Börje Salmings namn fortsatt att leva vidare genom Börje Salming ALS-stiftelse. Stiftelsen arrangerar årligen “En kväll för Börje”, en hyllnings- och insamlingsgala till förmån för ALS-forskning. Detta initiativ speglar Salmings kamp mot ALS och hans önskan att bidra till forskningen för att bekämpa sjukdomen.

Börje Salming förmögenhet är ett bevis på hans framgång både på och utanför isen. Hans ekonomiska arv och bidrag till hockeyvärlden kommer att minnas länge.