Hur har hockey förändrats?

HUR HAR HOCKEY FÖRÄNDRATS_

Nordamerika är den moderna ishockeyns hemland sedan omkring 1875. Hockeyn kom till Europa runt sekelskiftet och den första dokumenterade matchen gick i Knightsbridge 1902. Ett par år senare utkämpades den första landskampen mellan England och Belgien. Till Olympiaden i Antwerpen 1920 års sommarspel (!), kom Kanada och USA som storfavoriter. “Over there” hade man redan seriespel och de bästa lagen spelade om Stanley Cup, som senare kom att bli NHL.

Svenskarna tillräknades inte några stora möjligheter, inte ens av spelarna själva. De visste inte mer än nätt och jämnt vad hockey på is var. Trots att belgarna hade 20 års erfarenhet lyckades de svenska bandyspelarna (!) vinna med förkrossande 8-0 och sedan mot Frankrike med 4-0. Att man sedan kunde göra mål mot kanadickerna måste tillskrivas som en ren sensation i finalförlusten med 1-12. Trots att laget nått finalen fick de inga silvermedaljer.

Mycket förändrat sedan begynnelsen

Det främsta som skiljer sporten utseendemässigt från då till nu är spelarnas utrustning. Visserligen fanns vissa skydd men inte alls så effektiva som idag. Spelarna bar oftast bara en slags läderhjälm på huvudet och målvakten hade ingen ansiktsmask. Exempelvis så spelade den svenske fantommålvakten Leif “Honken” Holmqvist utan vare sig mask eller hjälm, men under sina sista aktiva år till 1975 tog han dock på sig en hjälm och kändes då knappt igen.

Trots att man tidigt ansåg hockeyn som snabb och fartfylld sport så gick det inte alls lika fort som idag. Bättre is, utrustning, teknik samt mer avancerad fysisk träning ger starkare och kvickare spelare. Storspelaren på 50- och 60-talet Rolle Stoltz får accentuera hockeyn då. Mitt under en het match så åkte han mot radiokommentatorn Lennart Hyland vid en avblåsning och sa ungefär så här: “Snacka lite långsammare, vi hinner ju inte med att lira”.

Universitetsnivå

Idag kan hockey på toppnivå nära nog jämställas med raketforskning eller läkarvetenskap. Det analyseras in i minsta detalj om både spelares potential, fysisk träning och utrustning. Inget lämnas åt slumpen då det gäller att vaska fram talanger, att avgöra hur en spelare ska värderas och hur spelet ska bedrivas på rinken. Det är främst video- och inspelningsteknik som ger underlag till data och statistik. En teknik som inte fanns förr.

Oavsett tekniskt och forskningsmässigt kunnande för beslutsfattande så är även erfarenhet och grundkunskap en viktig faktor. En coach måste besitta en känsla och sinne för manskapet lika mycket med hjärna som hjärta. Den egna förståelsen kombinerat med tekniska data och statistik bygger en strategi dels individuellt och dels lagmässigt för laget. Den personliga förmågan har i och för sig haft lika stor betydelse förr men idag finns fler ledare som kan bidra med sitt “know-how”.

Ledarens viktiga roll

Utbildning av tränare, ledare och funktionärer har tagit stora steg framåt. I hockeyns barndom fanns knappt några kurser alls. I första hand för de spörsmålen blev det i Sverige förbundets uppgift. Via sina distriktsförbund anordnar de grundkurser inom alla tänkbara områden samt på riksnivå för elit och specialkunskaper. Att ledare har rätt kompetens är lika viktigt, om än mer vad barn- och ungdomsledaregenskaper beträffar. Därför utfärdas licens till de som blir behöriga.

Den ledare som betydde starten för Sveriges hockeyframtid var mannen som såg till att ett lag kom på plats i Antwerpen 1920. En profil inom idrotten då var fotbollens bas Anton Johansson som skaffade fram pengar till resa och arrangemang. Genom denna framgång föddes svensk ishockey och grunden till Tre Kronors era lades. Folk började snart fatta galoppen, hockey var framtidens melodi, vilket senare visade sig vara mycket sant.

Svensk hockey kommer igång

Efter OS kom den första matchen på svensk is att stå mellan Uppsala IF och tyska Berliner SC 1921, med resultatet 4-1. De som organiserade hockeyn då var Svenska Fotbollförbundet men 1922 lades grunden till Svenska Hockeyförbundet. Det blev områden i och strax utanför Stockholm som kom att dominera de första 20 åren med IK Göta som tog första SM-tecknet och många av de följande mästerskapen. Först år 1957 bröts sviten då Gävle GIK vann.

Nutida och regerande mästarna Sverige

Marschen mot toppen tog Sverige och Tre Kronor ganska raskt med tre guldmedaljer i VM till och med 1962. Därefter var Sovjetunionen och Tjeckien vinnare under en lång rad av år innan guldet åter kom i vår ägo 1987. Från 1990 och framåt har Sverige lyft världsmästarbucklan elva gånger, senast 2018. Tjeckien ståtar med sex VM-guld under samma period.

I OS har Tre Kronor tagit guld två gånger – 1994 i Lillehammer och 2006 i Turin. Senaste OS-medaljen blev ett silver i Peking 2022.

I World Cup/Canada Cup har Sverige vunnit två gånger – 1984 och 1991.

Idag är Sverige en av de absoluta toppnationerna inom ishockey och SHL (Svenska Hockeyligan) rankas som en av världens bästa ligor. Många svenska spelare har också nått stora framgångar i NHL, med namn som Nicklas Lidström, Peter Forsberg, Mats Sundin, Henrik Lundqvist och de senaste årens stjärnor som Victor Hedman, Elias Pettersson och Rasmus Dahlin.